Vrijdag 10 november 2023 om 16u00

INTERVIEW MARC SANTENS

Marc Santens, geboren te Roeselare in 1950, is niet enkel kunstschilder, maar vooral tekenaar. Het verlangen om creatief bezig te zijn had Marc al van in zijn prille jeugdjaren. Opgeleid aan de academie van Roeselare en Izegem heeft hij tientallen jaren gespendeerd aan een groeiend besef van het artistieke ego in hemzelf.

 

Hij legde zichzelf een harde leerschool op; geëtst, getekend en geschilderd. Kunst speelt een belangrijke rol in zijn leven.

 

Het werk van Marc is in hoofdzaak figuratief, het behoort noch tot het realistische, noch tot het abstracte genre, hij bewandelt de gulden middenweg die de twee uitersten met elkaar verbinden.

 

Marc behoort tot het groepje kunstschilders die het naakt tot een specialiteit heeft gemaakt, en dat tot een hoog niveau heeft ontwikkeld, zijn spontane tekeningen en schetsen getuigen van een meesterlijke gave en beheersing van zijn talent. De vrouw, de eeuwige muze in de kunst is voor Marc een onuitputtelijke bron van inspiratie. Model tekenen doet Marc nu al meer dan 35 jaar. Tekenen is belangrijk in zijn gehele oeuvre, ergens in mappen of dozen liggen meer dan honderden tekeningen en schetsen.

 

Een tweede fascinatie van Marc is “paarden“. Het is hem niet te doen om te sporten of paarden te berijden, gewoon de passie voor dat dier maakt Marc tot een gedreven schilder ervan; die passie wil hij overbrengen op doek, hij wil dat de kijker op zijn beurt de confrontatie meemaakt zoals hij ze zelf gezocht heeft in een renstal, een manege of in de open natuur, enig in vorm en kleur, de schoonheid van een paardenhoofd, dynamisch en levendig, uniek ook in zijn elegantie en kracht.

 

Een ander thema in zijn werken is de golfsport, groeiend uit de passie van de golfsport die hijzelf beoefent, met de nadruk op houding, vormen, het ritme en de beweging van het gehele lichaam. Marc wil een correct beeld realiseren van die golfspelers. Een krachtige lijn, gecombineerd met een levendig coloriet, waar hij met veel liefde en gevoeligheid taferelen schept uit deze wereld. Deze werken beroeren zeker de golfliefhebber.

 

Een recent thema zijn Oldtimers & Classic Cars. Op het eerste gezicht een realistisch uitgewerkte schilderij, maar van dichtbij is te zien dat bepaalde details vereenvoudigd of gestileerd zijn. Voor Marc telkens een moeilijke picturale uitdaging.

 

Tijdens de Jaarbeurs Roeselare zal Marc op 10 november - tijdens de dag van de kunst & literatuur - live worden geïnterviewd op het podium, maar zal hij ook de hele namiddag lang een aantal topwerken exposeren. Deze zullen te koop zijn, of je kan met Marc een afspraak maken voor een schilderij in opdracht.

 

terug